Ateneu de Bétera

Espai cívic i cultural

L’Operació Garzón, 20 anys després

> El divendres 16 de novembre, a les 19.30, podrem conèixer a fons l’anomenada Operació Garzón. Es tracta de la ràtzia contra l’independentisme català feta l’any 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, ara fa vint anys.  Una quarantena d’independentistes, alguns dels quals valencians, foren perseguits d’una manera indiscriminada sota l’acusació de pertànyer a Terra Lliure. El jutge Baltasar Garzón va aprovar la incomunicació dels vint-i-cinc detinguts, i dèsset van denunciar tortures. Garzón no en va fer cas i va donar per bones les declaracions fetes sota tortura. En l’operació es van vulnerar els drets humans dels encausats, com va sentenciar (pdf) el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg dotze anys després, condemnant l’estat espanyol per haver vulnerat l’article número 2 de la Convenció contra la Tortura pel fet d’haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments, tot i les proves existents.

A les 19.30 projectarem el documentalOperació Garzón contra l’independentisme català‘, impulsat per Llibertat.cat, amb el suport d’entitats i associacions com Memòria Contra la Tortura i Alerta Solidària, vol recordar aquells fets. Comptarem amb la presència, per al col·loqui posterior, de Toni Infante, Geroni Salvador i Ramon Piqué, encausats en l’operació, i Empar Salvador, del Fòrum per la Memòria del País Valencià.

Després farem un sopar de pa-i-porta, esteu totes i tots convidats.

> I el dissabte 17 de novembre, a les 20.30, tindrem concert amb el conjunt King Cool. Durant la setmana vos ampliarem la informació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: