Ateneu de Bétera

Espai cívic i cultural

Recuperem escenaris de la guerra, com les trinxeres de Bétera

El cap de setmana recuperarem a l’Ateneu escenaris de memòria, on es van produir episodis de la Guerra Civil, entre els quals unes quantes posicions de la línia de trinxeres que hi ha al terme de Bétera.

> El divendres, 25 de maig, a les 19.30, Edelmir Galdon ens presentarà La Batalla por Valencia, una victoria defensiva (Publicacions de la Universitat de València). El llibre és tota una novetat en la literatura història valenciana, i en la de la Guerra Civil en particular. Galdon recupera els escenaris de la poc estudiada batalla per controlar la ciutat de València, i destaca l’alt valor estratègic de les fortificacions construïdes en torn al Cap i Casal. La presentació comptarà amb la participació de l’escriptor Alfons Cervera.

> I el diumenge 27 de maig, a partir de les 9.30, visitarem part de les trinxeres de Bétera guiats per Edelmir Galdon. Al terme hi ha mostres molt abundants de la línia Puig-Carasols, coneguda com “la immediata”, concebuda com el darrer cinturó defensiu de València. Les trinxeres és troben en un estat d’abandonament deplorable; la visita servirà per posar en valor aquesta mostra de patrimoni i proposar-ne la protecció a qui corresponga. Una resolució del Consell Valencià de Cultura en recomana la protecció, i una resolució de les Corts insta a la Generalitat a fer els passos necessaris, però res d’això s’ha complit. Visitarem diferents posicions, la qual cosa ens permetrà fer-nos una idea de la disposició de les trinxeres. Veurem búnquers, trinxeres i fins i tot podrem travessar de cap a cap un refugi de galeria de mina, construït per a protegir-se dels bombardejos.

L’eixida la farem en cotxes particulars, a les 9.30, des de l’Albereda, davant del restaurant Fusió. Podeu vindre sense cotxe, ja ens repartirem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: