Ateneu de Bétera

Espai cívic i cultural

Falles: tots i totes al carrer!

concert_giraAquest missatge va adreçat, per descomptat, a tots aquells que cada any no fugen de les Falles, espaordits de tanta carrincloneria i coentor. A l’Ateneu no tenim programa faller, a l’espera que una comissió cree la primera falla popular i combativa de Bétera, però obrirem en l’horari habitual. Ara bé, per als amants d’unes falles genuïnes, populars i crítiques les possibilitats són aquests dies inacabables; cap excusa per no botar-li foc a la barraca. Ens permeten de fer-vos unes quantes recomanacions, tot demanant excuses perquè segur que ens en deixem alguna:

El diumenge 17 de març hi ha la el primer concert de la Gira, d’Escola Valenciana, a l’Auditori de Burjassot. Hi tocaran Orxata Sound Sistema, Txarango i Atupa. Cinc euros d’estalvi si compreu l’entrada anticipada.

Des de fa deu anys les Falles Populars i Combatives de València ens recorden que l’essència de les falles són l’element popular i crític, per molt que ens vulguen fer creure el contrari. Enguany, des de dijous, ens presenten un programa fabulós; una bona pràctica preparatòria és veure el vídeo del genial himne de les Falles Populars i Combatives de 2013; FAPOCO, made in Ovidi Twins. Un crit de guerra espectacular.

Però, no per tothom les falles són tan alegres; a les bones persones que acompanyen cada dia Rita al balcó de l’Ajuntament se’ls engargulla la mascletà. La Intifalla es convoca a la porta de l’Ajuntament, a l’hora de la mascletà. Cada dia tria un tema; el 13, per l’educació, el 14, per unes falles valencianes, el 15, plantada contra l’Europa del capital, el 16, per una sanitat pública i universal, el 17, Rita i Fabra dimissió, i el 18, pel dret a l’habitatge, Stop desnonaments.

Més programes a València: la falla popular de Benimaclet, la falla multicultural de l’espai Jarité, a Russafa, i les falles universitàries contra el kapital. I més a prop nostre, la gent de l’Ateneu de Montcada de l’Horta ha preparat les primeres falles alternatives.

I de les comissions falleres més convencionals, també n’hi ha que es proposen de mantindre l’essència de les falles, a través de la crítica i de la proposta artística del monument. A més de la incombustible Arrancapins, en aquest article en recomanen quatre: Regne de València-Duc de Calàbria, amb la falla infantil dedicada al conflicte del Sàhara, Castellfabib-Marqués de Sant Joan i Lepanto-Guillem de Castro, que han fet falles de cartró, i General Barroso-Litògraf Pasqual i Abad, innovador artísticament, una falla “pura, crítica i conscient del moment actual”.

En conclusió, tot ben lluny de la festa acrítica, reaccionària, coenta, tancada i ultra-regulada pel poder de la que tants fugen. Falles populars per a no oblidar, ni caure en la desmemòria interessada. Abans de la dictadura franquista, les falles eren expressió exclusiva de les classes populars; no de bades als especuladors i lladres els penjaven en forma de ninot, i les falleres entraven amb el puny en alt en el partit de la selecció valenciana de futbol. Res més cridaner, en tot cas, que les xona-riot; van aparèixer per València el 8 de març passat i són senzillament espectaculars.

Siga com siga, i sempre anhelant unes falles sense sacrificis animals,  com recorda aquesta estàtua humana, vos desitgem unes bones festes de falles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: